Thursday, March 11, 2010

SinusKosinus kapa

Pre možda dve nedelje u kancelariju je ušla Lektorka, stala pored prozora, pustila širok pogled preko Zvezdarskog pejzaža, duboko i srećno uzdahnula, i rekla "Vidi se da je zimi definitivno kraj". Pažljivo smo je pratili i pitali da li apsolutno veruje u to što priča, a ona je onako znalački, sasvim sigurno, klimnula glavom. To je to. Krećemo u proleće.

Iako je Lektorka mnogo mlada mi smo joj poverovali. Počeli smo da pakujemo zimske stvari u Zimske kofere i da vadimo prolećne i letnje. Sa debelih igli prešlo se na tanje. Trebalo je napraviti novu kolekciju. Držali smo sve prozore u kancelariji širom otvorene, kako bi nas miris proleća inspirisao, a onda... pade sneg.

Kada je Lektorka spustila pogled, shvatila je da je pao sneg

Zimska kolekcija je ponovo u modi. Rivajvl. Tako je i Oliveti morala da otvori svoj Zimski kofer iz kojeg se osemšila SinusKosinus kapa.


Mali historijski uvod

Ovi zimski dani naročito su nepogodni za ljude koji imaju probleme sa sinusima. Oliveti stalno boli neka Glava. Ne zna se zbog čega, ali se jedna od sumnji zasniva i na postojanju hronične upale sinusa.

Jednog dana Car je poslao glasnika i rekao "Ko smisli najbolji lek za Olivetine glavobolje biće nagrađen Carskom nagradom". Podiglo se i mlado i staro. Svi krenuše u potragu za lekom.
Čula je to i Anđa, pa se lati svoje čarobne vunice. I naravno, odmah sutradan, imala je gotovo rešenje. Posla svog Mačka Čarlija kod Cara (jer nije fora da ideš kod Cara a nemaš glasnika) da predstavi kapu. Car pozva Oliveti. Prvo je pitao da li joj se sviđaju boje, bod, organizacija prostora na kapi i tako to. A kada je potvrdila, dade joj je da proba.

#23325 – Desni profil (tako se u Carskoj arhivi zavodi svaki lek)

#23325 – Anfas

#23325 – Levi profil

Sada Oliveti nosi kapu, a Anđa čeka nagradu jer nije tako lako testirati lek za sinus. Zato se kapa i nasmešila onako veselo izvirivši iz Zimskog kofera. No, treba da prođu godine pre nego što se ustanovi kvaliteta proizvoda. Ali Car je Anđi obećao priznanje.

Druge fotografije kape još uvek su kod Carskog fotografa u foto-laboratoriji, gde ga proučavaju. Nije dobro da se lekovitim bodom bavi bilo ko, a ako se fotografije previše uveličaju tajna može biti razotkrivena (mada će vrli znalci prepoznati tu SinusKosinus petlju).

No comments:

Post a Comment